top of page

Att köpa och skaffa marsvin

Text om marsvin från Svenska marsvinsföreningens hemsida med några egna inslag

Marsvin som husdjur

Marsvin är trevliga husdjur, men precis som alla andra djur så kräver de rätt skötsel för att må bra. Oavsett vilket djur man funderar på att skaffa så måste man alltid i förväg tänka över om man har plats och ekonomi för att ge djuret ett gott liv. Lika viktigt är också att fundera över vilket djurslag som egentligen passar bäst för just dig och din familj. Här hittar du information om marsvin och hur de ska skötas. Förhoppningsvis kan du också finna svaret på om marsvin är rätt husdjur för dig.

Att ha marsvin

Marsvin är sociala och pratglada djur som lever i grupp. De blir ungefär 5-8 år gamla och väger som fullvuxna runt 1000 gram. Något av det absolut viktigaste för att de ska må bra och bli trevliga och harmoniska husdjur är att de få bo tillsammans med ett eller flera andra marsvin. 

Precis som med alla djur så blir marsvin vad man gör dem till. De kan bli väldigt tama och roliga djur som kommer springande när du lockar på dem och gärna ligger och myser med dig, om de får chansen. Ett rykte som förföljer marsvinen är att de är tråkiga burdjur som inte gör speciellt mycket, vilket också är sant om de inte sköts på rätt sätt. Om man låter marsvin leva ensamma i en liten bur utan så mycket mer inredning än en matskål, kanske i ett tillstängt rum utan mer kontakt med människor än den stund på dagen då det kommer mat. Då blir de marsvinen såklart inga ”roliga” djur. Å andra sidan, marsvin som bor i en mer stimulerande miljö, i ett rum i huset där de ofta får kontakt med människor, som får komma ut på golvet lite då och då och springa, som får vara med i tv-soffan om kvällarna o.s.v. De marsvinen blir också kontaktsökande och underhållande husdjur.

En annan vanlig uppfattning är att marsvin är barndjur. Visst har marsvin har ett milt temperament och fungerar bra ihop med barn. De försvarar sig inte genom att sparkas och bitas och är oftast lugna i famnen. Men det finns också gott om bevis på att människor i alla åldrar kan finna stor glädje i de små djuren. Överhuvudtaget är det viktigt att det alltid finns en vuxen som har ansvar och intresse för marsvinen. De måste få samma skötsel, även om barnen tröttnar.

5 snabba marsvinsfakta

  1. Marsvin vill leva ihop med kompisar!

  2. Minst 80% av marsvinets kost ska bestå av hö.

  3. Marsvin behöver äta färska grönsaker dagligen för att få i sig c-vitamin.

  4. Marsvin ska ALDRIG ha salt- kalk- eller mineralstenar.

  5. Tänk efter innan du avlar!

Mer utförligt…

  1. I naturen lever marsvin i mindre flockar och att leva ensam mår marsvin dåligt av. Honor vill gärna bo i flock medan hanar vanligtvis vill ha en kompis. Hanflockar är sällan ett bra alternativ. För att fler än två marsvinshanar ska kunna bo ihop krävs mycket stora ytor och vi rekommenderar inte att ha flera hanar ihop om du inte är mycket van vid marsvin. En kastrerad hane trivs utmärkt med en eller flera honor och kan ha en lugnande effekt på flocken.

    Enligt svensk djurskyddslagstiftning måste marsvin leva med minst en artfrände, alltså ett annat marsvin. Att låta marsvin bo ihop med kaniner är inte att rekommendera av flera anledningar. Till exempel bär kaniner på en bakterie som heter Bordetella bronchiseptica som är ofarlig för kaniner men skadlig för marsvin.

  2. Marsvin ska alltid ha tillgång till hö av bra kvalitet. Ett bra hö luktar gott, är tort och är grönt. Det billigaste höet köps i bal direkt från bonde och är ofta av bra kvalitet. Leta t.ex. på Blocket efter höbalar till salu. Om du inte har några bönder i närheten kan du fråga i din närmsta djuraffär om de kan beställa in balar, det är ofta möjligt. Om du inte har möjlighet att ha en hel bal hemma är hö från djuraffär ofta av bra kvalitet men dyrare än bal från bonde. De små påsarna hö som säljs i mataffärer är ofta av sämre kvalitet.

    Höet ska serveras direkt på burgolvet, inte i höhäck eller ”höboll”. Höhäck och höboll bidrar till ett onaturligt rörelsemönster och marsvinet kan skada sig. Dessutom tycker många marsvin om att gömma sig i höet!

  3. Marsvin kan inte producera eget c-vitamin och behöver alltså en c-vitaminrik kost. Det bästa för marsvinen är att få äta färska grönsaker som broccoli, selleri, morötter, kål och paprika. Sommartid kan de äta gräs och blad utifrån. C-vitamintillskott är inte något som vi rekommenderar.

  4. Salt-, kalk- och/eller mineralstenar kan göra marsvin sjuka. Marsvin riskerar sjukdomar som urinsten och njurproblem om de får i sig för mycket salt, kalk och/eller mineraler.

  5. Att ta en marsvinskull är tyvärr ganska riskabelt för både honan och ungarna. Det är viktigt att innan man sätter ihop en hane och en hona, skaffa sig kunskaper om marsvin och om avel, samt att tänka efter både en och två gånger i förväg. Har du möjlighet att göra plats för allihop hemma, om de inte blir sålda? 
    Den som ska avla bör ha goda kunskaper om marsvin och veta hur de normalt beter sig, för att kunna känna igen avvikande beteenden som kan tyda på att något är fel. Om något skulle gå fel behöver man ofta agera snabbt för att kunna rädda honan. En bra väg in om man är intresserad av avel är att knyta kontakter med andra uppfödare. Börja med den uppfödare som du köpt dina marsvin av och be om råd därifrån. Se till att du har minst en erfaren uppfödare som du kan vända dig till med frågor.

Buren

En marsvinsbur kan aldrig bli för stor. Enligt jordbruksverkets minimumregler (SJVFS 2019:15 Saknr. L 80) ska buren vara minst 0,3m² och ingen sida kortare än 40cm. Till två marsvin bör man dock åtminstone ha en bur på 120x60cm. Jag personligen tycker att två hanar måste ha minst 150x60 eller 120x80 för att trivas och komma överrens. Tänk på att små marsvin växer fort, buren som såg jättestor ut de första veckorna efter flytten kan snart tvärtom se liten ut. Köp en bur som passar hela marsvinens liv från början.

Man kan också bygga en egen bur, det blir oftast billigare och man kan själv välja hur buren ska se ut och anpassa den till det utrymme man har till förfogande. Bokhylleburar är vanliga och populära och byggs helt enkelt av en bokhylla (t.ex. Ikeas Billy) som man lagt med baksidan neråt, mot golvet. Insidan kläs med vaxduk eller plastmatta. Vill man få upp den från golvet kan man, utan att inneha några omfattande snickarkunskaper, skruva fast en tjockare träskiva i botten och i den fästa ett par ben. Eller så kan man bara placera den på en stadig bänk. Detta har jag själv ett par som är superbra!

Buren ska placeras i ett rum med dagsljus eller med dagslampa/uv lampa om inget naturligt dagsljus kan komma in i rummet och skyddas från drag. Den får gärna stå på ett bord eller på annat sätt komma upp en bit från golvet. Marsvin gillar att ha koll på sin omgivning och kommer närmre dig om de inte bor på golvet. De tycker om att vara i centrum och buren får gärna stå i ett rum du vistas i ofta.

Marsvin får inte hållas i temperaturer som understiger 0°C. De kan inte få vinterpäls utan ska bo inomhus under vinterhalvåret. Om vädret tillåter kan de däremot bo utomhus under de varmare sommarmånaderna förutsatt att de har en bra bur som skyddar mot vind, regn och solsken. Marsvin är väldigt känsliga för värmeslag och dör snabbt om de blir för varma!

I buren ska det finnas ett bra bottenmaterial, exempelvis kutterspån, easyströ, hampaströ eller alspån. Det behöver vara ett så pass tjockt lager att det blir mjukt att gå på. Ett lager tidningar underst kan underlätta vid städning, men det är en smaksak. Buren städas åtminstone en gång i veckan, beroende på burens storlek och hur många marsvin som bor i den.

Jordbruksverket har på direkt fråga svarat att de anser att endast tyg eller fleece som underlag i buren inte är godkänt enligt 12§

– Utdrag från JBVs föreskrifter (Dokument: SJVFS2019:15):
Bottenmaterial
12§ Burbottnen i andra burar än betesburar ska vara täckt med ett för djuren anpassat strömedel.

I buren ska det alltid finnas tillgång till rent vatten och hö. Hö som läggs i högar på burgolvet är kanske den bästa sysselsättningen. Marsvin är från början bytesdjur och vill kunna söka skydd. Det ska därför också finnas gömställen i buren i form av till exempel tunnlar, hus eller hyllor. En varning dock för hus med små ”fönster”. Det har hänt ett antal gånger att marsvin försökt tränga sig ut och fastnat! Även så skall man vara försiktig vid gallerburar som man tex. köpt från amazon då yngre marsvin kan ta sig igenom eller fastna med halsen då hålen är för stora.

20231127_162639.jpg
20231127_162652.jpg
Skötsel

Tammarsvin kan sällan slita ner sina klor själva och därför behöver klorna klippas regelbundet. I klon finns en pulpa med blodkärl, klipp klon ett par millimeter framför denna. Klipp hellre lite och ofta än mycket och sällan, det blir mycket enklare för både dig och marsvinen. Om man är ovan kan det vara lättare att göra om man är två, en som håller i marsvinet och en som klipper, men med lite övning går det lika bra att göra det ensam. Det är viktigt att hålla stadigt i marsvinet och tassen för att inte riskera att det rycker till så att du klipper fel. Välj en klosax för smådjur eller katt när du ska klippa klorna, dessa finns att köpa i de flesta djuraffärer. Klor som inte klipps börjar växa krokigt och orsakar stort obehag för marsvinen. Personligen har jag en vanlig nagelsax och den funkar utmärkt för mina, men vissa större marsvin kan ha grövre klor, då är det mkt bättre med en klosax för smådjur.

Varför man skall köpa marsvin från godkänd SMF registrerad/Pågående uppfödare

- SMF 522 Pica piggies

Djur som fötts upp för att säljas får oftast lida för det.

Hos grossister finns inga incitament för något annat än ekonomisk vinning. Eftersom vi föder upp marsvin i hopp om att behålla någon/några ur varje kull och kunna visa upp för kunniga marsvins domare då och då hela livet så lägger vi ner vår själ i att räkna ut inavelskoefficienten, köpa det bästa fodret, behandla avels honorna som prinsessor och bara avla vidare på marsvinen med temperament och hälsa i toppklass.

Därför dyker plötsligt inte obotliga bettfel, skelettskörhet eller aggressivt beteende upp senare i livet heller.

De har långa stamtavlor och vi kan berätta om marsvinets mormors mors egenskaper och livslängd. Vid minsta lilla avvikelse avslutas en linje, för det är inte värt att chansa i slutändan. Butiker som säljer djur hade aldrig kunnat bedriva avel eller ha en sådan djurhållning, då hade de gått stora summor minus (precis som vi gör, men så ska det vara).

bottom of page